Cafeïnevrije koffiebonen: waar koop je die?

’s Avonds zin in een kopje koffie maar gevoelig voor cafeïne? Dan zijn cafeïnevrije koffiebonen de oplossing! Deze bonen hebben een speciale behandeling gehad waardoor de cafeïne er uit is gehaald. Op die manier kun jij ’s avonds genieten van jouw favoriete koffierecept, maar ook lekker slapen!

Deze cafeïnevrije koffiebonen kun je online bestellen

Om je op weg te helpen hebben we de 5 beste cafeïnevrije koffiebonen voor je op een rij gezet.

Waarom koffie zonder cafeïne?

Koffie staat bekend om zijn opwekkende werking: die opwekkende werking komt door de cafeïne die in de koffie zit. Veel mensen drinken ’s ochtends een kopje koffie om wakker te worden of nemen overdag een espresso als oppepper. Een espresso bevat overigens niet meer cafeïne dan een gewone koffie, maar daarover later meer.

Cafeïne heeft dus een opwekkende werking, maar te veel cafeïne is niet gezond. Om toch te kunnen genieten van koffie zonder te veel cafeïne binnen te krijgen, bestaan er gedecafineerde koffiebonen. Op deze manier kun je genieten van jouw favoriete koffie, zonder te veel cafeïne binnen te krijgen. Slaap je slecht wanneer je ’s avonds koffie drinkt? Ook dan kan cafeïnevrije koffie een oplossing zijn!

Omslagfoto koffiebonen decaf
Via: flickr.com | Angie Born, CC

De 5 beste cafeïnevrije koffiebonen

Om je te helpen bij het maken van jouw keuze, hebben we de details van de beste decaf koffiebonen voor je uitgezocht.

1

Aroma Club – Decaf John

De Decaf John koffiebonen van Aroma Club is uniek in zijn soort. Deze koffieboon is intens gebrand, maar heeft een relatief lage intensiteit. Dit resulteert in een zachte maar smaakvolle koffie. Het gebruik van Arabica en Robusta bonen draagt bij aan de intense smaak van deze koffie.

Dankzij de donkere branding is deze cafeïnevrije koffie uitermate geschikt voor een espresso. Uiteraard kan hij ook gebruikt worden in jouw favoriete melkrecept!

Lees meer +Lees minder –
2

CoffeeXperts – Cafeïnevrije Colombia

CoffeeXperts
Intensiteit 4
Medium gebrand

Ook CoffeeXperts hebben een gedecafineerde koffie in hun assortiment. Vergeleken met de decaf koffiebonen van Aroma Club, zijn deze koffiebonen een stuk milder en daarmee toegankelijker. Dit komt omdat deze koffiebonen een stuk minder intens gebrand zijn, waardoor er minder donkere tonen in zitten. Daarnaast zorgt het gebruik van 100% Arabica voor een gebalanceerde koffie.

Bijkomend detail: Deze verpakking beschikt over een hersluitbare zipper en een vershoudventiel. Op die manier gaan de aroma’s van de koffiebonen niet verloren en geniet je langer van verse koffie!

Lees meer +Lees minder –
3

Douwe Egberts Decafe

Douwe Egberts
Intensiteit 5
Medium gebrand

Douwe Egberts kan als meest verkochte koffiemerk van Nederland niet ontbreken in dit lijstje. Met een 5 als intensiteit en een gemiddelde branding hebben zij een ronde, gebalanceerde koffie aan hun assortiment toegevoegd welke je op ieder moment van de dag kunt drinken!

Het gebruik van zowel Arabica als Robusta zorgt voor een combinatie van zoetige en bittere tonen. Je kunt enerzijds fruitige tonen herkennen door het gebruik van de Arabica, maar de Robusta bonen voegen hier bittere cacaotonen aan toe. Een zeer smaakvolle melange die geschikt is voor alle koffierecepten!

Lees meer +Lees minder –
4

Gran Maestro Italiano – Decaffeinato

Gran Maestro Italiano
Intensiteit 6
Medium gebrand
Te koop bij Bol.com

De gedecafineerde koffiebonen van Gran Maestro Italiano zijn met een 6 als intensiteit een stukje krachtiger dan de andere soorten uit dit lijstje. Door enkel gebruik te maken van Arabica in deze melange, proef je een volle, ronde maar intense koffiebeleving.

De bonen in deze melange zijn afkomstig uit Brazilië en Colombia. Zuid-Amerikaanse bonen staan bekend om hun frisse, fruitige tonen en deze komen duidelijk terug in deze koffie.

Lees meer +Lees minder –
5

Alex Meijer – koffiebonen decafe

Een ander koffiemerk dat je wellicht bekend voorkomt is Alex Meijer. Zij hebben ervoor gekozen om een combinatie van Arabica en Robusta te combineren met een medium-lichte branding. Een lage intensiteit met het bittere van de Robusta boon maken dit een interessante koffie voor de echte fijnproever!

Dankzij deze lage intensiteit is deze koffie uitermate geschikt om als lungo te drinken, maar ook ideaal als zachte koffie in een cappuccino of macchiato!

Lees meer +Lees minder –

Hoeveel cafeïne er in koffie zit?

Op die vraag bestaat helaas niet één duidelijk antwoord. Het antwoord verschilt namelijk per zetmethode, afkomst van de boon en branding van de boon. We hebben wel een aantal handige weetjes over cafeïne in koffie:

Robusta bevat vaak meer cafeïne dan Arabica. Dit komt door de plaats waar de bonen groeien. Robustaplanten groeien tot een hoogte van 1000 meter, terwijl Arabicaplanten pas beginnen op een hoogte van 1000 meter. Omdat Robsuta dus lager groeit, heeft het meer last van ziekten en parasieten. Cafeïne heeft een beschermende, afwerende werking voor deze ziekten en parasieten. De Robustaboon heeft meer bescherming nodig, en dus meer cafeïne!

Een sterke espresso bevat vaak minder cafeïne dan een zachte lungo. De cafeïne wordt namelijk opgenomen door het water wat door de koffiemaling stroomt. Hoe meer water er door de koffie stroomt, hoe meer cafeïne er in je koffie zit. Het zal je dan ook niet verbazen dat in filterkoffie de meeste cafeïne zit! Het verhaal dat een krachtige espresso ’s ochtends zorgt dat je goed wakker wordt, is dus een fabel.

Om je wel een indicatie te geven, kun je er van uit gaan dat in een gemiddeld kopje koffie 80 milligram cafeïne zit.

Groene koffiebonen
Via: youtube.com | Zim Coffee

Hoe ontstaat cafeïnevrije koffie?

Cafeïne is een stof die voorkomt in koffie. Om cafeïnevrije koffie te maken, wordt dus de cafeïne uit de koffieboon gehaald.

Dat klinkt wat makkelijker dan het is. Er zijn verschillende manieren om koffie te decafeïneren, maar dit vindt in alle gevallen plaats vóór het branden van de koffie. De meest gebruikte methodes voor het decafeïneren van koffie zijn de DCM-methode en de kritische koolzuur methode.

Bij de DCM-methode wordt DCM (dichloormethaan) als extractiemiddel gebruikt. Dit is een stof die de cafeïne aantrekt. De groene koffiebonen worden geweekt in deze vloeistof zodat de cafeïne uit de koffieboon wordt geweekt. Dit wordt een aantal keren herhaald en tot slot wordt de koffie langdurig gestoomd om de laatste cafeïneresten te verwijderen.

De kritische koolzuur methode is een stuk milieuvriendelijker. Hierbij worden de bonen in water geweekt waardoor ze gaan zwellen en de cafeïne mobiel wordt. De cafeïne wordt vervolgens opgelost door koolzuur waarna de bonen weer gedroogd worden.

Goed om te weten is dat koffie nooit geheel cafeïnevrij is, ondanks dat we het zo noemen. Het is helaas niet mogelijk om alle cafeïne uit de koffie te halen. Waar in een gemiddeld kopje koffie 80 milligram cafeïne zit, is dit bij het gebruik van decaf koffiebonen slechts 3 milligram. Bijna volledig cafeïnevrij!

Meer weten over decafeïneren? Bekijk dan deze video:

Decaf koffiebonen kopen?

Hopelijk heb je antwoord gekregen op jouw vragen over decaf koffiebonen en heb je een keuze kunnen maken. Toch nog een vraag, of juist een opmerking? Plaats gerust een opmerking en we kijken graag met je mee!

Lees ook

Cafeïnevrije koffiebonen: waar koop je die?
Cafeïnevrije koffiebonen: waar koop je die?
Tessa Jooss
Tessa Jooss

Hi, mijn naam is Tessa! Het liefst word ik 's ochtends wakker met een kopje koffie, bij voorkeur Americano.  Naast mijn studie werkte ik bij Nespresso: hier is mijn liefde voor koffie ontstaan. Wist je dat er in meer dan 70 verschillende landen koffiebonen worden verbouwd? Van brandingsprocessen tot verschillende zetmethodes, ik kan eindeloos verhalen vertellen over koffie. Daarom vind je op KoffieMens antwoord op al je vragen! 

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

KoffieMens
Logo