Veel mensen bestellen een Irish coffee als dessert. De koffie in combinatie met een vleugje alcohol is een heerlijke afzakker wanneer je net lekker hebt gegeten. Echter wordt Irish coffee het vaakst in een restaurant gedronken, terwijl je het heel makkelijk zelf thuis kunt maken!

De geschiedenis van dit Ierse koffierecept
Zoals de naam al zegt, is dit recept ontstaan in Ierland, in 1940 op een vliegveld om precies te zijn. Joe Sheridan was in deze tijd hoofd van een vliegveld in Ierland. Vroeger hadden vliegtuigen nauwelijks tot geen verwarming en was vliegen in de wintermaanden tamelijk koud. Daarbij komt dat vliegtuigen toen nog niet zo hoog konden en vluchten toen een stuk langer duurden. Kortom: passagiers kwamen ijskoud uit het vliegtuig.
Om deze passagiers op te warmen werd hete koffie met suiker en een paar scheuten whisky geserveerd, waardoor de passagiers snel opwarmden. De legende zegt dat toen iemand vroeg of de koffie afkomstig was uit Brazilië, Sheridan antwoordde met ‘No, this is Irish coffee’
Net als Joe Sheridan kan jij Irish coffee dus heel makkelijk zelf thuis maken! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.
Stap 1: Verwarm de whisky
Het begint met warme whisky
Verwarm een milde en soepele Ierse whisky in een klein pannetje zonder het te laten koken. Beschik je over een koffiezetapparaat met stoompijpje? Dan kun je de whisky ook hiermee opwarmen. Voor een klassieke Irish raden we een milde whisky aan, zoals Jameson of Bushmills. Warm de whisky op tot deze heet is, maar niet te lang: op die manier verdampt de alcohol.

Stap 2: Smelt de suiker
Smelt de suiker in de whisky
Nu de whisky warm is, kun je in de warmte van de whisky de suiker smelten. Door de suiker te smelten wordt deze vloeibaar en kunnen de zoete aroma’s van de suiker straks makkelijker in de koffie worden opgenomen. Voeg simpelweg de suiker toe in de opgewarmde whisky en roer deze door tot de suiker is opgelost.

Stap 3: voeg koffie toe aan je recept
Neutrale koffie is key
Tijd om de koffie aan je whisky-suiker mengsel toe te voegen in het glas. Voor de kwaliteit is het van belang dat je een neutrale koffie uitkiest. Gebruik bij voorkeur bonen met een gemiddelde branding en intensiteit: op die manier komt de smaak van de koffie precies goed tot zijn recht. Gebruik je koffiecapsules? Zelf gebruik ik de Livanto van Nespresso voor mijn Irish coffee.

Stap 4: top je recept af met verse slagroom
Verse slagroom is cruciaal
Een echte Irish coffee maak je met verse slagroom, dus niet de slagroom uit een spuitbus. Verse slagroom doet de smaak en textuur van jouw Irish ten goede en zakt een stuk minder snel weg in je koffie.
Voor het beste resultaat kies je een room met een hoog vetgehalte: deze krijgen tijdens het opkloppen de meest stevige textuur. Voor een zoetere ondertoon van jouw Irish kan je wat suiker of vanille-extract in je room toevoegen voor je hem klopt. Vergeet niet dat je al basterdsuiker in je whisky hebt gesmolten!

Spanish coffee
Van alle special coffees is de Irish het meest bekend en tevens het meest gedronken. De basis van iedere special coffee staat hierboven beschreven, maar voor een Spanish, Italian of French coffee hoef je simpelweg een andere dranksoort als ingrediënt te gebruiken.

In plaats van Ierse whisky bevat Spanish Coffee Likeur 43, samen met warme koffie en een topping van slagroom. Dit geeft Spanish Coffee een unieke zoete smaak. Dus, als je op zoek bent naar een warme drank met zoet, Spaans tintje, is Spanish Coffee zeker het proberen waard.
Italian coffee
In plaats van likeur 43 wordt Italian coffee gemaakt met Amaretto, een Italiaanse likeur. Dit geeft de Italian coffee een zoete twist met een vleugje amandelaroma. Als je op zoek bent naar een warme drank met een Italiaanse tint en een zoetere en nootachtige smaak, is Italian coffee absoluut het proberen waard. Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke Italiaanse creatie!

French coffee
Last but not least: de French coffee. Waar alle voorgangers al een toegevoegde drank uit eigen land hadden, is dit bij French coffee niet anders. De basis voor dit recept is Grand Marnier. Deze Franse cognac heeft een klein bittertje van sinaasappel in de afdronk, wat zorgt voor een stevige bite in je special coffee.

Irish coffee maken
We hebben de meest gedronken special coffees beschreven en hopelijk ben je ervan overtuigd dat je ze makkelijk zelf kunt maken! Zijn we een recept vergeten of heb jij een fantastische toevoeging aan het recept? Laat het ons weten in de reacties!
Lees ook
- Espresso Martini, ofwel Esma: maak deze populaire koffiecocktail in 4 stappen
- Ijskoffie maken: ontdek het recept en de 4 lekkerste toppings!
- Espresso, of toch liever Ristretto? Ontdek de verschillen en de mooiste accessoires