Tiramisu is een klassiek Italiaans nagerecht dat is uitgevonden door Ado Campeol. In tiramisu zitten eieren, suiker, mascarpone, lange vingers, cacaopoeder, een scheutje wijn en niet te vergeten: koffie! Wil jij zelf tiramisu maken? Volg dan deze 5 stappen!

Tiramisu recept: zo maak je de perfecte Italiaanse klassieker
Er zijn 5 stappen om de perfecte tiramisu te maken. In stap 1 worden de eieren gesplitst en samen met de mascarpone en suiker tot een mengsel gemixt. In de tweede stap worden de lange vingers in de koffie en wijn gedoopt. Hierna wordt er in de derde stap het mengsel bovenop de lange vingers geschept. Nu hoeft de tiramisu alleen nog maar in de koelkast op te stijven en dan kan het gesneden en geserveerd te worden.
Benodigdheden voor tiramisu maken
- 2 kopjes sterke koffie
- 4 grote eieren
- 125 g kristalsuiker
- 500 g mascarpone
- 250 g lange vingers
- 10g cacaopoeder
- Scheutje rode wijn
Stap 1: Eieren splitsen
Splits de eieren
De eerste stap van de tiramisu is de eieren splitsen. Zorg er dus voor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Vervolgens kan je de eigelen bij de suiker in een paar minuten tot luchtig geel mengsel mixen. Bij dit mengsel kan je nu de mascarpone scheppen tot het één geheel is.
Hierna kan je de eiwitten in een aparte schaal stijf opkloppen. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de eiwitten bij het mascarponemengsel scheppen tot dit het één geheel is.

Stap 2: Lange vingers voorbereiden
Doop de lange vingers in het mengsel
Je kan nu in een kommetje de wijn en koffie mengen. Hier kan je de lange vingers voor de helft indopen. Deze lange vingers kan je hierna (met de gesuikerde kant naar beneden) verdelen over de bodem van jouw ovenschaal.

Stap 3: Ovenschaal vullen
Vul de ovenschaal
Je kan nu de helft van het mengsel uit stap 1 over de lange vingers verdelen. Herhaal stap 2 hierna en schep hier weer de resterende helft van het mengsel overheen. De ovenschaal zou nu bijna of helemaal vol moeten zijn.

Stap 4: Tiramisu in de koelkast
Leg jouw tiramisu in de koelkast
Nu is het tijd om de tiramisu in de koelkast te zetten. De tiramisu moet goed kunnen op stijven dus het beste is om dit in de ochtend of juist in de avond te doen zodat het genoeg tijd heeft, maar over het algemeen kan het vanaf 3 uur. Nu kan je er cacaopoeder overheen strooien voordat je de tiramisu in de koelkast zet.

Stap 5: Snijden en opeten
Tijd om te eten!
Nu dat de tiramisu klaar is hoef je hem alleen nog maar te snijden. Tiramisu wordt meestal in vierkanten gesneden, maar dit kan natuurlijk ook anders. Vervolgens ben je klaar met je tiramisu maken en kan je hem opeten!

Benodigdheden voor het maken van Tiramisu
Er zijn meerdere accessoires te vinden die jou kunnen helpen om jouw tiramisu perfect te maken. Er zijn kleine, middel en grote ovenschaal te vinden. Ook zijn er kleine glaasjes te vinden om een kleine portie tiramisu te serveren voor grote groepen.
Verder kan je ook baksets kopen om het makkelijker te maken. Bijvoorbeeld een kleine zeef om het cacaopoeder netjes over de tiramisu te strooien. Ook zijn er bakken waarin de tiramisu veilig te vervoeren zijn zonder dat je auto een zooitje wordt of je tiramisu verpest wordt.

Alcoholvrije tiramisu maken
Ook kan je alcoholvrije tiramisu maken. In dit geval kan je de wijn door bijvoorbeeld karamelsiroop vervangen. Ook kan je stukjes chocolade of speculaas raspen op de tiramisu voor wat extra smaak. Als je toch die wijn smaak wilt, zou je eventueel ook alcoholvrije wijn kunnen gebruiken.

Jouw favoriete tiramisurecept
Hopelijk kun jij nu aan de slag met het maken van jouw favoriete tiramisu. Heb je nog vragen? Of juist een leuke suggestie? Plaats het in een opmerking en deel je ervaring met andere lezers!
Lees ook
- Espresso, of toch liever Ristretto? Ontdek de verschillen en de mooiste accessoires
- Koffiebonen proefpakket: vindt jouw nieuwe nummer 1 koffie!
- Philips koffiezetapparaat met bonen nodig? Deze 9 zijn als beste getest