Tiramisu is een klassiek Italiaans nagerecht dat is uitgevonden door Ado Campeol. In tiramisu zitten eieren, suiker, mascarpone, lange vingers, cacaopoeder, een scheutje wijn en niet te vergeten: koffie! Wil jij zelf tiramisu maken? Volg dan deze 5 stappen!

Tiramisu maken

Tiramisu recept: zo maak je de perfecte Italiaanse klassieker

Er zijn 5 stappen om de perfecte tiramisu te maken. In stap 1 worden de eieren gesplitst en samen met de mascarpone en suiker tot een mengsel gemixt. In de tweede stap worden de lange vingers in de koffie en wijn gedoopt. Hierna wordt er in de derde stap het mengsel bovenop de lange vingers geschept. Nu hoeft de tiramisu alleen nog maar in de koelkast op te stijven en dan kan het gesneden en geserveerd te worden.

Benodigdheden voor tiramisu maken

  • 2 kopjes sterke koffie
  • 4 grote eieren
  • 125 g kristalsuiker
  • 500 g mascarpone
  • 250 g lange vingers
  • 10g cacaopoeder
  • Scheutje rode wijn

Stap 1: Eieren splitsen

Splits de eieren

De eerste stap van de tiramisu is de eieren splitsen. Zorg er dus voor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Vervolgens kan je de eigelen bij de suiker in een paar minuten tot luchtig geel mengsel mixen. Bij dit mengsel kan je nu de mascarpone scheppen tot het één geheel is.

Hierna kan je de eiwitten in een aparte schaal stijf opkloppen. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de eiwitten bij het mascarponemengsel scheppen tot dit het één geheel is.

Eieren splitsen
Via: youtube.com | Online Culinary School

Stap 2: Lange vingers voorbereiden

Doop de lange vingers in het mengsel

Je kan nu in een kommetje de wijn en koffie mengen. Hier kan je de lange vingers voor de helft indopen. Deze lange vingers kan je hierna (met de gesuikerde kant naar beneden) verdelen over de bodem van jouw ovenschaal.

Lange vingers voorbereiden
Via: youtube.com | Online Culinary School

Stap 3: Ovenschaal vullen

Vul de ovenschaal

Je kan nu de helft van het mengsel uit stap 1 over de lange vingers verdelen. Herhaal stap 2 hierna en schep hier weer de resterende helft van het mengsel overheen. De ovenschaal zou nu bijna of helemaal vol moeten zijn.

Ovenschaal vullen
Via: youtube.com | Online Culinary School

Stap 4: Tiramisu in de koelkast

Leg jouw tiramisu in de koelkast

Nu is het tijd om de tiramisu in de koelkast te zetten. De tiramisu moet goed kunnen op stijven dus het beste is om dit in de ochtend of juist in de avond te doen zodat het genoeg tijd heeft, maar over het algemeen kan het vanaf 3 uur. Nu kan je er cacaopoeder overheen strooien voordat je de tiramisu in de koelkast zet.

Tiramisu in de koelkast
Via: youtube.com | Online Culinary School

Stap 5: Snijden en opeten

Tijd om te eten!

Nu dat de tiramisu klaar is hoef je hem alleen nog maar te snijden. Tiramisu wordt meestal in vierkanten gesneden, maar dit kan natuurlijk ook anders. Vervolgens ben je klaar met je tiramisu maken en kan je hem opeten!

Tiramisu snijden
Via: unsplash.com | Victoria Alexandrova, CC

Benodigdheden voor het maken van Tiramisu

Er zijn meerdere accessoires te vinden die jou kunnen helpen om jouw tiramisu perfect te maken. Er zijn kleine, middel en grote ovenschaal te vinden. Ook zijn er kleine glaasjes te vinden om een kleine portie tiramisu te serveren voor grote groepen.

Verder kan je ook baksets kopen om het makkelijker te maken. Bijvoorbeeld een kleine zeef om het cacaopoeder netjes over de tiramisu te strooien. Ook zijn er bakken waarin de tiramisu veilig te vervoeren zijn zonder dat je auto een zooitje wordt of je tiramisu verpest wordt.

Vervoerbare bakvorm tiramisu
Via: Bol.com

Alcoholvrije tiramisu maken

Ook kan je alcoholvrije tiramisu maken. In dit geval kan je de wijn door bijvoorbeeld karamelsiroop vervangen. Ook kan je stukjes chocolade of speculaas raspen op de tiramisu voor wat extra smaak. Als je toch die wijn smaak wilt, zou je eventueel ook alcoholvrije wijn kunnen gebruiken.

Tiramisu met speculaas
Via: unsplash.com | Julie Martins, CC

Jouw favoriete tiramisurecept

Hopelijk kun jij nu aan de slag met het maken van jouw favoriete tiramisu. Heb je nog vragen? Of juist een leuke suggestie? Plaats het in een opmerking en deel je ervaring met andere lezers!

Lees ook

Tessa Jooss
Tessa Jooss

Hi, mijn naam is Tessa! Het liefst word ik 's ochtends wakker met een kopje koffie, bij voorkeur Americano.  Naast mijn studie werkte ik bij Nespresso: hier is mijn liefde voor koffie ontstaan. Wist je dat er in meer dan 70 verschillende landen koffiebonen worden verbouwd? Van brandingsprocessen tot verschillende zetmethodes, ik kan eindeloos verhalen vertellen over koffie. Daarom vind je op KoffieMens antwoord op al je vragen! 

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

KoffieMens
Logo